مقدمه

سیاتیک طولانی ترین و ضخیم ترین عصب بدن است که آسیب دیدن و یا تحریک آن می‌تواند منجر به دردی خفیف تا شدید در فرد گردد  ورود آسیب جدی به عصب سیاتیک پدیده ای نادر است اما اصطلاح سیاتیک میان مردم معمولاً برای توصیف هر دردی که از کمر منشأ می گیرد و به پایین ساق پا میرسد استفاده میشود.

اگر شما نیز تاکنون سیاتیک را تجربه کرده باشید ممکن است درد خفیف تا شدیدی را در هر نقطه از مسیر عصب سیاتیک خود حس نموده باشید. افراد مبتلا به این درد علائم سیاتیک را به شیوه های مختلفی توصیف می کند. به عنوان مثال برخی درد را به صورت دردی تیز یا ضرباندار توصیف کرده و برخی دیگر آن را به صورت سوزشی و یا تیر کشنده توصیف می کند.

دردمان درد سیاتیک به کمک جدیدترین و بروز ترین روش های درمانی توسط دکتر رضا سنجری

درد ناشی از عصب سیاتیک می تواند مداوم یا موقت باشد. همچنین این درد ممکن است زمانی که برای مدت طولانی تری می نشینید و یا می ایستید شدت بیشتری پیدا کند. اگر علاقه مندید که بدانید که آیا سیاتیک به طور ناگهانی در یک فرد بروز می کند و یا ایجاد آن مسئله‌ای زمان‌بر است باید به شما بگوییم که درد سیاتیک بسته به علت ایجاد آن ممکن است ناگهانی و یا تدریجی در هر فرد ظاهر شود. اگر شما نیز اخیراً این درد را تجربه کرده اید و به دنبال روش های درمان درد سیاتیک می گردید به شما توصیه می‌کنیم که تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

سیاتیک چیست؟

سیاتیک به خودی خود یک اختلال محسوب نمی‌شود اما اصطلاحی کلی است که این روزها به منظور توصیف دردی که از فشرده شدن و یا ملتهب شدن ریشه های عصبی واقع در ستون فقرات کمری ناشی می شود به کار برده می شود. درد ناشی از سیاتیک اغلب زمانی در افراد رخ می دهد که فتق دیسک و یا رشد بیش از حد استخوان (خار استخوانی) باعث ورود فشار به بخشی از عصب سیاتیک شود.

عصب سیاتیک دارای چندین عصب کوچکتر است که از عصب اصلی منشعب می گیرند و این اعصاب ( اعصاب پرونئال و تیبیا ) امکان حرکت و احساس (عملکردهای حرکتی و حسی) را در ران ها، زانوها، ساق پا، مچ پا، پاها و انگشتان پاهایمان فراهم می کنند.

اکثر افرادی که به سیاتیک مبتلا می‌شوند بین ۳۰ الی ۵۰ سال سن دارند و از این بین زنان ممکن است در دوران بارداری به دلیل ورود فشار ناشی از رشد رحم بر عصب سیاتیک بیشتر مستعد این آسیب باشند و از دیگر علل های ایجاد درد سیاتیک می توان به فتق دیسک و آرتریت دژنراتیو ستون فقرات اشاره کرد.

چه عواملی باعث پیدایش درد سیاتیک می شوند؟

به طور خلاصه هر عاملی که سبب تحریک و یا فشردگی اعصاب سیاتیک گردد می تواند باعث بروز درد سیاتیک در شما شود. در ادامه به برخی از رایج ترین علت های ایجاد درد سیاتیک اشاره می کنیم:

·      فتق دیسک: فتق دیسک از بارزترین دلایلی است که می‌تواند باعث ایجاد تحریک و یا فشرده شدن ریشه های عصب سیاتیک گردد.برای اشنایی با علایم دیسک کمر و روش های درمان دیسک کمر میتوانید این مقاله از سایت را مطالعه نمایید.

·      بیماری دژنراتیو دیسک: با بالا رفتن سن دیسک های بین مهره‌ای ممکن است شروع به فرسودگی کنند، حال اگر این دیسک ها بیش از اندازه نازک شوند باعث می‌شوند که فضای بین هر مهره فشرده شده و در نهایت به ریشه عصب سیاتیک فشار وارد شود. اگر پوشش و حایل بیرونی دیسک‌ها فرسوده گردد این امکان وجود دارد که مایع دیسک به بیرون نشت کند و عصب سیاتیک را تحت تاثیر قرار دهد.

·      خارهای استخوانی : رشد بیش از حد استخوان یا به اصطلاح استئوفیت می‌تواند سبب ورود فشار و تحریک اعصاب سیاتیک گردد.

·      تنگی کانال نخاعی:  تنگی نخاعی به باریک شدن فضایی گفته میشود که طناب نخاعی و ریشه های عصب سیاتیک از آن عبور می کنند. این باریک شدن ممکن است ناشی از عوامل مختلفی از جمله آرتریت و یا افزایش سن باشد، اما می‌تواند منجر به بروز درد در افراد شود.برای آشنایی کامل با تنگی کانال نخاع و روش های درمان تنگی کانال نخاع کافیست این مقاله از سایت را مطالعه نمایید.

·      اسپوندیلولیستزیس : عامل دیگری که میتواند در ایجاد درد سیاتیک موثر باشد اسپوندیلولیستزیس است. همانطور که ممکن است بدانید مهره های کمری به گونه ای طراحی شده اند که به منظور پایداری بیشتر روی یکدیگر قرار می گیرند، حال اگر یکی از این مهره ها در قسمت پایین کمری روی مهره زیرین خود به سمت جلو بلغزد می تواند منجر به ایجاد فشار و یا تحریک روی اعصاب سیاتیک گردد.

·      سندروم پیریفورمیس : عضله پیریفورمیس عضله ای در عمق باسن است که قسمت تحتانی ستون فقرات را به استخوان بالای ران متصل می کند و مستقیماً از روی عصب سیاتیک عبور می کند. حال اگر این عضله بیش از حد سفت شود و اسپاسم پیدا کند می تواند عصب سیاتیک را تحت فشار قرار دهد. در این حالت علائم ممکن است پس از نشستن‌های طولانی مدت، بالا رفتن از پله ها، راه رفتن و یا دویدن خود را نشان دهند. لازم به ذکر است که سندرم پیریفورمیس در زنان شایع تر از مردان است.

·      تومورهای نخاعی : به ندرت، سیاتیک ممکن است به دلیل رشد تومورها در داخل یا در امتداد طناب نخاعی یا عصب سیاتیک ایجاد شود. با رشد تومور، ممکن است بر اعصاب منشعب از نخاع فشار وارد شده و باعث علائم سیاتیک در فرد شود.

آشنایی با علایم درد سیاتیک و تفاوت آن با سایر درد ها

دلایل دیگری که ممکن است فرد را بیشتر در معرض ابتلا به سیاتیک قرار دهند عبارتند از:

  • افزایش سن
  •  کم تحرکی
  •  کفش پاشنه بلند
  •  خوابیدن روی تشک خیلی سفت یا خیلی نرم
  • سیگار کشیدن
  • حمل وسایل سنگین
 

عوامل خطر سیاتیک

عوامل خطر سیاتیک عبارتند از:

  • سن: تغییرات مرتبط با افزایش سن در ستون فقرات، مانند فتق دیسک و خار استخوان، شایع ترین علل سیاتیک هستند.
  •  چاقی: اضافه وزن میتواند به طور مستقیم فشار روی ستون فقرات را افزایش دهد.
  •  اشتغال: مشاغلی که فرد در آنها زیاد مجبور به چرخاندن کمر، حمل بارهای سنگین یا رانندگی طولانی مدت است، ممکن است در بروز سیاتیک نقش داشته باشند.
  •  نشستن طولانی مدت: افرادی که زیاد می نشینند و یا زیاد حرکت نمی کنند بیشتر از افراد فعال در معرض ابتلا به سیاتیک هستند.
  •  دیابت: این وضعیت که بر نحوه استفاده بدن از قند خون تأثیر می گذارد، میتواند احتمال خطر آسیبهای عصبی را افزایش می دهد.

سیاتیک در دوران بارداری

سیاتیک در دوران بارداری پدیده ای بسیار شایع است، اما لازم است بدانید که از طریق مراقبت های مناسب می توان آن را تا حد زیادی کنترل کرد و از تاثیر آن بر زندگی روزمره پیشگیری نمود. دلایل زیادی وجود دارد که باعث افزایش فشار بر عصب سیاتیک خصوصاً در دوران بارداری می شوند، اما عمده دلیل آن به علت تغییرات آناتومیکی و هورمونی است که در طی رشد جنین در رحم مادر رخ می دهد. به طور کلی لازم است بدانید که عوامل ذکر شده در ادامه از جمله تغییراتی هستند که در طی دوران حاملگی منجر به ایجاد درد سیاتیک در زنان میشود:

1.   رشد رحم در داخل حفره شکمی:

این حالت منجر به جابجایی برخی از اندام های داخلی شده و می تواند به صورت مستقیم بر عصب سیاتیک آسیب وارد کند.

2.   موقعیت رحم و جنین: موقعیت رحم و جنین باعث میشود که مادر برای حفظ تعادل دائما بدن خود را به سمت جلو هل دهد، در نهایت این وضعیت منجر به افزایش فاصله بین پاها و همچنین ضعیف شدن بیش از حد ناحیه کمری گشته و در نتیجه فشار روی عصب سیاتیک را افزایش میدهد.

3.   افزایش اتساع رحم:

با نزدیک شدن به پایان دوران بارداری اتساع رحم افزایش می یابد و ربات های موجود در سراسر بدن انعطاف پذیر تر از حالت نرمال خود خواهند شد. در نتیجه برخی از مفاصل بدن ناپایدار شده و باعث افزایش انقباضات بدن می گردند.

نکته: علائم سیاتیک در دوران بارداری با در نظر گرفتن شدت فشار وارده بر اعصاب سیاتیک می تواند بسیار متفاوت باشد در این دوران برخی از زنان درد بسیار شدید و فلج کننده ای را تجربه می کنند در حالی که برخی دیگر فقط ناراحتی تخفیفی دارند.

درد سیاتیک در بارداری

شایع ترین علائم سیاتیک در دوران بارداری عبارتند از :

  • احساس درد در ناحیه کمر، باسن و پاها
  • احساس دردی که از ناحیه کمرشروع شده و سپس به سمت پایین پا کشیده می شود و می توانند روزها و هفته ها ادامه پیدا کند.
  • بی حسی و گزگز در پاها
  •  ضعف عضلانی در ناحیه آسیب دیده      احساس سوزش در اندام تحتانی
  •  مشکل در راه رفتن و ایستادن و حتی نشستن
  •  توانایی کنترل ضعیف مثانه

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *